Usecase Kanters

Kanters B.V. (afvalwater- en infrastructuuroplossingen), Rational Solutions (besturings- en IoT-systemen) en OptiSenseData (sensoren), PIP (Positive Impact Promoter) en Datacation werken momenteel samen aan het project “Circulair watergebruik in de buitengebieden”. Dit project wordt medegefinancierd door de Europese Unie.

Challenge

Jarenlang werd in Nederland gedacht dat schoon water altijd beschikbaar zou blijven. Met klimaatverandering en de daarmee toenemende droogte is dit helaas niet gegarandeerd . Zuiniger gebruik van het water wordt daarom van steeds groter belang.

Één van de manieren is om in de buitengebieden het water op een slimmere manier vast te gaan houden. In het buitengebied, waar traditionele rioleringssystemen vaak ontbreken, biedt een combinatie van drukriolering met decentrale zuivering, Individuele Behandeling van Afvalwater systemen (IBA’s) en hergebruik wellicht een veelbelovende oplossing. Echter ontbreekt er op dit moment adequate monitoring en controle over deze systemen, waardoor de kwaliteit van het geloosde water onzeker is. IBA’s worden daardoor als dreiging voor de waterkwaliteit gezien en landbouwers gebruiken daarom liever grondwater voor beregening. Het circulaire gebruik van gezuiverd water uit IBA's blijft daardoor uit, terwijl dit een belangrijke stap is in de richting van duurzaam waterbeheer. 

Proces

Het project "Circulair watergebruik in de buitengebieden" biedt een oplossing door een sector-overstijgende samenwerking in de waterketen op te zetten. De partners ontwikkelen samen een geavanceerd monitoring- en controlesysteem specifiek voor IBA's in buitengebieden. Dit systeem maakt het mogelijk om afvalwater lokaal te zuiveren en opnieuw in te zetten.

Datacation zal logischerwijs verantwoordelijk zijn voor het data aspect: De metingen die door sensoren vanuit dergelijke IBA’s worden gedaan moeten zorgvuldig en juist worden opgeslagen in een database. Vervolgens wordt er een dashboard ontwikkeld, waar deze data wordt gevisualiseerd. Hier kunnen de IBA’s constant en in real-time mee worden gemonitord.

Oplossing

Het project heeft vijf belangrijke doelen/resultaten voor ogen:

  1. Circulair en betrouwbaar afvalwaterbeheer: De kwaliteit van het afvalwater uit IBA’s wordt verbeterd, zodat het betrouwbaar lokaal hergebruikt kan worden.
  2. Bescherming van oppervlaktewater: Vervuiling uit IBA’s wordt voorkomen, zodat het oppervlaktewater veilig blijft voor landbouw en drinkwater.
  3. Optimalisatie van IBA’s voor grotere gebieden: We onderzoeken de mogelijkheid om IBA’s op grotere schaal toe te passen, wat de efficiëntie van het waterbeheer zal vergroten.
  4. Innovatie in monitoring en controle: Een nieuw monitoring- en controlesysteem zal de prestaties en betrouwbaarheid van IBA’s aanzienlijk verbeteren.
  5. Proeftuinen en demonstratielocaties: Door deze in te richten kunnen belanghebbenden de nieuwste innovaties zien en toepassen in de praktijk.

Wanneer het project succesvol is afgerond, zal dit leiden tot duurzamer watergebruik in landelijke gebieden, een betere waterkwaliteit en een bijdrage leveren aan klimaatadaptatie. Tevens draagt het project bij aan relevante kennis voor de gemeenten en waterschappen om de waterkwaliteit van het oppervlaktewater dat gebruikt is in de landelijke gebieden lokaal te zuiveren en daarmee circulair te maken.