DATACATION
Dedicated to Data


EK voetbal Dashboard

NL | EN


EK 2020

Op 11 juni 2021 is het 16e Europees Kampioenschap voetbal van start gegaan. Dit keer eindelijk weer eens mét het Nederlands Elftal. Na het missen van het EK 2016 en het WK 2018, neemt Oranje weer deel aan een groot eindtoernooi. Vanwege het 60-jarig bestaan van de UEFA heeft het EK geen gastland maar wordt het dit jaar in dertien verschillende Europese landen gespeeld. Gaat Nederland dit jaar verrassen? De poulewedstrijden brachten in ieder geval al spektakel.

In dit artikel duiken we de cijfers in en laten we je kennismaken met de visualisatietool PowerBI. Lukt het jou om onze vragen te beantwoorden door gebruik te maken van het interactieve dashboard?


Data opschoning

De voorbereiding van het maken van een dashboard is arbeidsintensiever dan in eerste instantie wordt verwacht. Over het algemeen besteedt een Data Scientist 80% van zijn tijd aan data cleaning en data processing en maar 20% van zijn tijd aan het visualiseren en modelleren. Bij het maken van dit dashboard waren er ook veel data voorbereidingen nodig. 

Het eerste voorbeeld is dat er in een dataset landen stonden die niet meer bestaan terwijl in een andere dataset alleen nog bestaande landen stonden. Omdat we deze twee datasets aan elkaar moesten koppelen hebben we de volgende niet meer bestaande landen hernoemd:
1. Yugoslavia -> Serbia
2. West Germany -> Germany
3. CIS -> Russia
4. Soviet Union -> Russia
5. Czechoslovakia -> Czech Republic 

Het tweede voorbeeld is dat, in de knock-out fase, winst na verlenging of penalties in de data gezien werd als een gelijkspel. Dit moesten wij manueel aanpassen voor 19 wedstrijden.

Het derde voorbeeld is als volgt. De stage van oudere wedstrijden moest aangepast worden op een manier dat het een uniform beeld geeft. In de eerste edities van het EK waren er maar 3 landen die mee deden, waardoor de stage "Third place play-off" aanwezig was. Deze is aangepast naar "Semi-finals". Daarnaast moesten de group stages uniform gemaakt worden omdat er andere variaties over de EK's heen waren.


Opdracht

Lukt het jou om de volgende vragen te beantwoorden door gebruik te maken van de interactieve filtermogelijkheden van het dashboard?

 1. Welke twee landen strandden in 1988 in de halve finale?
 2. Wie was er topscoorder in 1984?
 3. Welk land heeft de hoogste goals/match ratio aller tijden?
 4. Hoeveel verschillende landen hebben het EK ooit gewonnen?
 5. Hoeveel supporters hebben het EK bezocht in 2008?
 6. Welke landen hebben 1 punt per wedstrijd gehaald in 2016?
 7. Welke landen zijn nieuw in 2020?
 8. Wat is het hoogst behaalde resultaat ooit van Oostenrijk?Antwoorden:

Ricardo van der Aa, 24-06-2021 
 


 
 
 
E-mailen
Bellen